Cel mai sustenabil font. Și cel mai frumos.

Acum mai bine de un an, un puști de 14 ani, Suvir Mirchandani, spunea guvernului că dacă își schimbă fontul pe care îl folosesc vor economisi vreo 230 de milioane de dolari.

Știrea a făcut ceva vâlvă, însă întrebarea a rămas: există vreun font care să fie sustenabil?

La începutul acestui an, Dan Rhatigan, Monotype Type Director, în colaborare cu Grey London și Ryman Stationery a realizat fontul Ryman Eco.

Frumusețea acestui font stă tocmai în abordarea holistică a provocării. Nu a fost doar o încercare de a face un font cu linii mai subțiri sau mai condendsat, ci s-a dorit un font lizibil, spațiat elegant și în același timp, un font care să consume mai puțină cerneală.

Astfel, s-a născut Ryman Eco. Fontul are spații goale — care, mai ales în print, se umplu cu cerneala care se impregnează în pagină, astfel ocupând întreg spațiul al literelor — și este un slab serif armonios. În print, fontul consumă cu 33% mai puțină cerneală.

Mai jos, este o prezentare video a procesului de design din spate, narată chiar de Dan Rhatigan.

Aici este un video (un pic psihedelic) despre motivația din spatele nașterii acestui font și totodată, un fel de reclamă a fontului.

Fontul a dat naștere și unui proiect numit The Alphabet Poster Project. 26 de designeri de type din UK au fost invitați să folosească literele lui Ryman Eco pentru a crea postere. Mai multe detalii despre proiect găsiți în acest articol de pe medium, iar argumentul vizual (static și video) este mai jos.

The Alphabet Poster Project

Vă invit să-l instalați, să-i dați o șansă și să contribuiți (în special, în print) la o reducere a consumului de resurse în viața de zi cu zi.

Aici aveți linkul direct de download pentru font sau dacă vreți să explorați un pic siteul oficial, faceți-o cu încredere — să nu vă speriați de melodia calmă care vă va întâmpina pe site.