Practica este cheia (LS14 2/3)

Al doilea capitol al poveștii LEADERS School va fi dedicat în întregime celei de a patra zile pentru că am avut cea mai mare densitate de invitați culegând astfel cele mai diverse și memorabile lecții de leadership de la oameni care vorbesc din experiența multor ani de practică.

Ce mai serviți la micul dejun? Puțină creativitate, vă rog!

Ziua a 4-a a fost deschisă de Adrian Oianu, unul dintre cei mai recunoscuți fashion designeri din România. De la el am aflat cât de important este să ne găsim propria identitate — a vorbit despre cum noi ca indivizi trebuie să ne definim valorile înainte de orice altceva și despre cum noi ca popor suntrem într-o gravă criză de identitate și că trebuie să mișcăm repede pentru a ne pune istoria modernă pe un făgaș mai clar.

E mișto să ai creier, dar e mult mai mișto să ai inimă.
Adrian Oianu, fashion designer

Adrian Oianu vorbind despre valori, patrie și ie | Credit foto: Alex Gorun, Fundația LEADERS

Tot Adrian ne-a spus că este important să ne găsim calea noastră, atât în plan personal, cât și profesional vorbind un pic și despre Blue Ocean Strategy - un model de afaceri care presupune să-ți dezvolți activitatea în zone încă neatinse și să nu creezi concurență directă.

Până la finalul discursului său am mai aflat de pasiunea lui despre România, lucru care l-a împins să caute inspirație în modelele folclorice românești și să readucă ia în atenția publicului, ne-a povestit și de cum și-a ales drumul în viață, de la actorie la fashion, iar sfatul general a fost să greșim cât mai des și cât mai repede pentru că doar așa putem învăța imediat.

Liniște... motor... acțiune!

Tot din lumea creativității a venit și următorul invitat: Nae Caranfil. Cu el am avut parte de o incursiune în lumea filmului românesc și a poveștilor care se află dincolo de ecranele de cinema sau de micile televizoare.

Arta creează anticorpi pentru societate.
Nae Caranfil, regizor

Nae Caranfil povestește cum este să ajungi Closer to the moon  | Credit foto: Alex Gorun, Fundația LEADERS

Povestea cu care ne-a captivat cel mai mult a fost lungul drum al filmului Closer to the moon, însă discursul său a cuprins și lecții despre cum este să o conduci o echipă pe platoul de filmare, o poveste despre cum lipsa profesionalismului te poate scoate imediat dintr-un film sau cum pasiunea pentru spaghetti western-uri l-a dus pe Nae Caranfil aproape de idolul său, Giuliano Gemma.

Servitudine și comunitate

Bogdan Popa, CFO, Raiffeisen Bank, a fost al treilea invitat și a fost cel cu care am schimbat câteva vorbe înainte de a începe și am descoperit că avem ceva în comun: prezentările de calitate (discuția noastră s-a centrat în jurul cărții Presentation Zen a lui Garr Reynolds).

Bogdan a vorbit despre traseul său profesional și despre lecțiile pe care le-a învățat de-a lungul timpului. Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost faptul că discursul său s-a învârtit foarte mult în jurul temei „comunitate”. A prezentat o scurtă analogie legată de rolul băncii într-o comunitate și a argumentat cât de important este să colaborăm pentru prosperitatea acesteia.

Rolul unui lider este să creeze un context în care oamenii să performeze și să producă valoare.
Bogdan Popa, CFO, Raiffeisen Bank

Bogdan Popa vorbind despre puterea implicării | Credit foto: Alex Gorun, Fundația LEADERS

Bogdan ne-a dovedit că a fi un lider înseamnă mai mult decât a ajunge într-o poziție de conducere într-o companie, înseamnă a-ți păstra valorile tale și a rezona cu cele ale companiei în care lucrezi pentru a putea servi oamenilor din comunitate astfel încât, indiferent de domeniul tău de activitate, să fii condus de ideea producerii de valoare pentru cei din jur.

Leadership de campion

Vasile Tomoioagă, Campion mondial la canotaj, a fost invitatul care a încheia seria discursurilor de leadership din practică. El ne-a vorbit despre flexibilitatea parcursului său profesional și despre cât de important este să fii disciplinat.

Șansa îi urmărește pe cei curajoși.
Vasile Tomoioagă, campion mondial la canotaj

Vasile Tomoioagă vorbind despre cum ajungi un lider | Credit foto: Alex Gorun, Fundația LEADERS

Am aflat de la el de performanță incredibilă pe care a atins-o de-a lungul carierei de canotor, dar am aflat și ce anume definește un lider: motivația, convingerea, tenacitatea, viziunea, valorile ș.a.m.d.

El ne-a mai spus că a pus bazele unei școli cu un model educațional prin alternanță în domeniul culinar — o parte teorie (clasicele cursuri) și o parte practică (stagii de pregătire în companii) — în Franța.

Lecțiile cele mai importante din acest discurs au fost că trebuie să te pregătești continuu, că trebuie să ai o pregătire diversificată și că tot ceea ce faci trebuie să fie în echilibru.

Participarea mea la LEADERS School a fost posibilă datorită unei burse integrale oferite de URSUS Breweries România

---
Prima parte a experienței LEADERS School 14