Obiectivele sunt pentru ratați, iar pasiunea este supraevaluată

Stați, stați, stați! Nu dați cu roșii încă!

Prin cotloanele internetului găsesc o prezentare care se numește Goals are for Losers. Passion is Overrated (Obiectivele sunt pentru ratați. Pasiunea este supraevaluată) și dau să citesc, mai ales că subtitlul era despre caricaturistul Scott Adams, autorul faimosului Dilbert

Scott Adams și personajul său, Dilbert (sursa: facebook)

Scott Adams și personajul său, Dilbert (sursa: facebook)

Citesc articolul și spre surprinderea mea, nu avea nicio treabă cu Dilbert, ci descopăr cea mai bună prezentare (slideshow) pe care am văzut-o recent.

Fără să dau vreun spoiler, vreau să precizez 3 aspecte care mi-au plăcut și apoi să vă invit să o răsfoiți voi pentru a descoperi care este tâlcul din spatele titlului:

  1. Titlul. Textual, titlul iese în evidență pentru că neagă o idee general valabilă și luată ca atare de cele mai multe ori („vrei să atingi succesul, setează-ți clar obiectivele”), iar vizual, prin contrastul dintre fontul solosit pentru „pasiune” și cel pentru restul textului.
  2. Codul de culori. Cele două mari subiecte despre care vorbește Obiective/Pasiune (1) și Sisteme (2) folosesc culori diferite, tocmai pentru a întări vizual comparația celor două. Mai mult decât atât pentru primul subiect folosește un roșu (culoare cu conotație preponderent negativă), iar pentru al doilea un albastru (culoare cu conotație preponderent pozitivă).
  3. Conținutul vizual. Pe lângă faptul că slideurile sunt aerisite, pe fiecare dintre ele spațiul este folosit la maxim, combinația poze-simboluri întărește mesajul fiecărui slide, iar utilizarea imaginilor alb negru cu o schema de culori redusă (alb-negru-roșu-albastru) generează echilibru și dă consistență prezentării.

În weekendul ce tocmai a trecut am avut plăcerea să particip la un train the trainers genial — voi povesti mai multe într-un articol separat—, care m-a inspirat să realizez pentru demo o sesiune de o oră chiar despre slideshow design (proiectarea prezentărilor).

Așadar, articolul ăsta merge la fix pentru a începe săptămâna: pe mine mă motivează să continui să schimb lumea prezentărilor, slide cu slide, iar pentru voi este o mică porție de înțelepciune livrată în 35 de slideuri.

Vă invit să savurați prezentarea, să-mi spuneți cum v-a plăcut, în comentarii sau pe mail, iar dacă vreți și voi slideuri precum cele de mai jos, știți cum să dați de mine — contact@liviuvasilescu.ro.