Cum vede Apple lumea în 2017

Știm că Apple este una dintre cele mai secretoase companii din lume, iar atunci când CEO-ul dă un interviu este bine să apleci măcar puțin urechea.

Încep cu un mic preambul doar pentru a scoate în evidență faptul că e posibil să nu folosești un dispozitiv cu mărul mușcat pe spate sau nici măcar să nu fi auzit cu totul de Apple, însă viața ta, cel mai probabil, a fost influențată de deciziile luate în sediul din Coupertino – în curând, vor fi luate chiar din „nava mamă”.

Să trecem la interviu.

Tim Cook, șef peste toate merele mușcate începând cu 2011, povestește despre cum se raportează compania la tehnologia prezentului și mai ales la prezent însuși – securitatea datelor, privacy și chiar terorism.

Înainte de a discuta despre conținut mi se pare foarte relevantă o observație legată de limbajul nonverbal al lui Cook. Deși stă pe scaun, gesturile pe care le face cu mâinile denotă entuziasmul autentic pe care îl are atunci când vorbește despre Apple și produse. Este cu adevărat pasionat de ceea ce face și fericit că poate contribui prin munca lui în primul rând la dezvoltarea lumii și apoi la îmbunătățirea lumii. Momentul în care vorbește despre terorism, vocea lui devine mai gravă, iar entuziasmul se transformă în empatie pentru cei care suferă și astfel, gesturile sunt mai rezervate, iar tonul mai apăsat.

Primul lucru despre care vorbește este HomePod, cel mai recent produs dintr-o categorie nouă care a fost prezentat lumii pe 5 iunie, cu ocazia WWDC. Spune că „muzica este în ADN-ul lor” și că a durat atât realizarea unui astfel de produs, deși concurența a lansat deja soluții similare, pentru că vor să fie cei mai buni, nu primii.

Clipul de introducere a HomePod

Am observat un concept cheie pentru Cook, două cuvinte la care a făcut referință destul de des: core technology (tehnologia de bază/nucleu). În ceea ce privește inovația în domeniul telefoanelor inteligente, totul se reduce la tehnologia de bază. Atunci când apar noi elemente tehnologice, implicit noi funcții sau posibilități sunt disponibile pentru implementare. Totodată, telefonul a devenit un obiect aproape esențial pentru foarte mulți oameni, aceștia dorindu-și cel mai mult să-și automatizeze viața, casa fiind chiar primul loc unde pot face asta.

Un aspect care m-a făcut să ciulesc urechile este legat de relația dintre Apple și mediu. Încă din anii lui Steve Jobs, Apple era pionier în scoaterea materialelor nocive din produse, în creșterea reciclabilității acestora și realizarea unui lanț tehnologic cu amprentă minimală asupra mediului. Tim Cook continuă acest țel și inclusiv vorbește despre de ce a ales să rămână, atât cât îi permite programul, implicat în zona guvernamentală pentru a încuraja și recomanda o abordare care să amelioreze schimbările climatice.

Voi îl cunoașteți pe Liam? (2016)

Siri și Liam vorbesc despre Ziua Pământului (2016)

Oare iPhone-ul se reîncarnează? (2017)

Cook vorbește și despre terorism. Spune că Apple are o relație foarte strânsă cu Europa, mai ales cu Marea Britanie, considerându-i aproape vecini și afirmă încă o dată că sunt în căutarea unui echilibru între intimitatea utilizatorilor și deschiderea către autorități pentru a le oferi informații relevante care pot preveni viitoare tragedii. Totodată spune de câteva ori „our heart goes out there”, un fel de „gândurile noastre sunt cu ei”, ceea ce accentuează umanitatea și empatia lui.

Inevitabil, reporterul îi adresează și o întrebare despre influența lui Steva Jobs asupra sa și a diferențelor de conducere a companiei dintre cei doi, însă Tim Cook reafirmă că ADN-ul lui Jobs este peste tot în companie, iar această moștenire îl obligă să ducă mai departe acest spirit, chiar dacă o face în nota lui personală.

Finalul interviului este despre mașini – în opinia mea, al doilea cel mai important dispozitiv după smartphone pentru omul modern. Cook confirmă că lucrează la inteligență artificială pentru sisteme autonome de transport spunând că acest subdomeniu al inteligenței artificiale este chiar „mama tuturor inteligențelor artificiale”. Afirmă că perturbarea (disruption) pieței auto este după colț, iar a conduce  o mașină 100% electrică este „o experiență minunată”.