Critica națiunii pure

— Salut! Eu sunt Liviu. Ne mai știm sau am uitat unul de altul?

Eu jur cât se poate de sincer că nu v-am uitat. V-am avut și vă am în suflet de fiecare dată când lucrez și știu că a trecut ceva vreme de când ne-am întâlnit ultima dată în scris. Sunt gata să fac primii pași să reînodăm relația noastră digitală.

Da, despre voi, cititorii mei este vorba. Iar cu ocazia zilei noastre naționale revin la butoane și nu doar pentru o postare punctuală, ci cu un plan serios de a scrie măcar de 3 ori pe săptămână pentru a vă împărtăși informații utile despre design, vorbit în public sau voluntariat.

De 1 decembrie toată lumea face design și sigur folosește cu măiestrie 3 culori, însă nu toți sunt designeri. Așadar, am decis să fac o selecție a postările care mi-au apărut în feed-ul de la facebook și să le atașez câteva comentarii.

De la postarea lui Mihai a început, de fapt, ideea de a contoriza postările naționale. Coverul este foarte bine executat și pentru cei care cunosc Fundația Leaders, vor recunoaște stilul de low poly vector al brandului lor deja existent.
Rating 5/5

Fun ^_^ La multi ani NOUA!#lamultiani #1decembrie

Posted by Mihaela Georgescu on Tuesday, December 1, 2015
Nu știu cine este autorul acestei opere, dar este excelentă. Design minimalist, cu contururi, motivele naționale simbolizate discret și bonus, animația în care cei doi joacă hora.
Rating 5/5
Îmi place foarte mult tipografia designului, însă animația de pe fundal, pare să fie ceva filmat cu o dronă, este prea scurtă și nu dă plus valoare designului. Ba chiar, îl încarcă inutil. Se putea merge pe ceva static sau o animație digitală
Rating 4/5

Long live Team Romania!Many happy returns of the national day!

Posted by Brandient on Tuesday, December 1, 2015
Brandient, compania care a schimbat Comitetul Olimpic la față, folosește un element vizual din identitatea acestuia și reprezintă excelent spiritul și esența României.
Rating 5+/5
Nu știu dacă este creația lui Cătălin sau este găsită pe net, însă merită trecută pe listă pentru ideea din spate: un font similar scrisului de mână într-un cadru simplu. Nu este fontul pe care l-aș fi folosit eu, însă, din fericire, nu este comic sans.
Rating 3/5

LA MULTI ANI, ROMANE !LA MULTI ANI, ROMANIA !Mare PETRECERE ASTAZI, 1 DECEMBRIE, in O'Brothers, incepand cu ora 20:00,...

Posted by O'Brothers on Tuesday, December 1, 2015
O abordare simplistă care nu pune în valoare niciun element. Iar steagul grunge, care am văzut că este motivul zilei ăsteia pentru o mare parte dintre cei care postează urări României, este o stilizare a steagului care nu aduce nicio plus valoare întregului design. Ah, și nu are diacritice.
Rating 1/5

La mulți ani, România! Un gând bun românilor de pretutindeni!

Posted by Simona Halep on Tuesday, December 1, 2015
Aici am o observație din punct de vedere al comunicării, nu al designului pentru că avem de-a face cu o simplă poză, iar exact asta este problema. Sunt convins că există o fotografie prin toată arhiva Simonei, una în care să țină un steag sau ceva tricolor. Ba chiar, putea fi făcută o scurtă ședință foto cu ceva tematic. (Am observat în comentarii că este o ilustrație a Simonei pe fundal tricolor, o soluție vizuală de 1000 de ori mai puternică)
Rating 1/5

LA MULTI ANI! Suntem peste masura de entuziasmati ca astazi, ora 21:00, veti putea urmari episodul I din '13 Shades of...

Posted by 13 Shades of Romanian on Tuesday, December 1, 2015
13 Shades of Romanian este un documentar care vrea să pună într-o lumină bună românii din Marea Britanie, iar cei care fac comunicarea pe această pagină nu pun diacritice în propria limbă? De aspra este vorba. Apreciez fontul, scris pe fundal blurat (o tehnică utilă și eficientă de cele mai multe ori), însă diferența dintre diacritice și fără, este precum sârma de sarma.
Rating 1/5

La Multi Ani Romania, La Multi Ani Romani,La Multi Ani Voluntari.Speram sa aveti parte de un final de an linistit iar anul ce vine sa ne aduca impreuna din nou, pentru aceasi cauza: Let's Do It!

Posted by Let's Do It, Romania! on Tuesday, December 1, 2015
Let's Do It, Romania! este un proiect foarte drag, pe care îl susțin cu tărie, ba chiar am participat la curățenia generală acum câțiva ani, însă atunci când o comite designerește vorbind, îi apostrofez cu dragoste. Tot ce am de întrebat: alb pe galben?
Rating 1/5

Români, de ziua noastră, haideți să învățăm să scriem corect!

Posted by Cristina Elena Moisa on Tuesday, December 1, 2015
O abordare în afara cutiei, care e foarte funcțională din punctul meu de vedere. Măcar de ziua națională să putem numărul corect de „i” în cuvintele pe care le scriem.
Rating 4/5

Portofel 100% românesc, realizat din prelată de camion, pregătit să păzească fiecare leu.http://goo.gl/0ZSWun#lamultianiromania #upsidedown #brandromanesc

Posted by Upside Down on Tuesday, December 1, 2015
Nu e chiar desgin grafic, ci o poză a unui produs, însă tocmai despre asta este vorba când ai de-a face cu aplicarea unei teme pe brandul tău: o soluție coloristică (sau de formă) aplicată produsului tău sau identității tale vizuale.
Rating 5/5

supraromâni, la mulți anicredits photo: Catalin Georgescu

Posted by Dume de mestecat on Tuesday, December 1, 2015

O altă abordare în afara cutiei care mi-a plăcut foarte mult. Nu doar că mesajul este al naibii de cinic — poate deveni foarte motivațional dacă vreodată Made in Romania va căpăta măcar o parte din valoarea lui Made in Germany —, ci și forma vizuală simplă duce mesajul mai ușor către privitor.
Rating 5/5

Cam așa a arătat ziua de 1 decembrie pentru un designer.

Lecțiile zilei, pe scurt:

  • românii nu au înclinații vizuale estetice; posibil, să fim doar buni poeți;
  • profesioniștii fac diferența; la fel cum la medic te duci pentru probleme medicale, du-te la designer pentru probleme vizuale;
  • conceptul de sărbătoare națională poate fi comunicat și altfel decât prin culoare; efectul poate fi de succes și cu un text potrivit.

Până la următorul articol, te invit să-mi scrii în comentarii părerea ta și să stăm de vorbă pe contact@liviuvasilescu.ro.