Ciao, Massimo

Sunt foarte puține momentele în care mă întristez cu adevărat. Știu că orice s-ar întâmpla, pot trece peste, mulțumită oamenilor care îmi sunt alături și propriei alegeri de a depăși un moment fără a rămâne blocat într-o dramă inutilă, însă atunci când pierzi pe cineva, ecuația se schimbă.

Nu mai devreme de două luni, l-am pierdut pe Wally Olins, un maestru al brandingului, cu care, recunosc, nu am avut ocazia să interacționez suficient cât să mă marcheze. Cu Massimo nu a fost așa. Cu Massimo simt că am avut o relație maestru - învățăcel.

Massimo Vignelli este unul din motivele pentru care m-am apucat de design. Și nu sunt singurul.

Credit  Suzanne DeChillo/The New York Times

CreditSuzanne DeChillo/The New York Times

Massimo a fost cel care m-a convins că adevărata misiune a unui designer este aceea de a se lupta cu vulgaritatea și urâtul, iar 6 fonturi sunt suficiente pentru a duce la bun sfârșit orice proiect grafic.

Tot el mi-a dovedit că atunci când poți proiecta ceva, poți proiecta orice, că înainte de toate, un designer este de fapt un arhitect cu o putere incredibilă de a influența viața oamenilor. Atunci când ai învățat metodologia și disciplina, poți proiecta orice.

Eleganța sublimă și stilul minimalist pe care Vignelli le-a oferit lumii au fost sursele mele de inspirație și în orice proiect pe care l-am realizat am căutat să reduc totul la esențial și să fiu sigur că dacă aveam să-i arăt vreodată un portofoliu va zâmbi cu candoare și-mi va spune „Bravo, Livio!”

Am în fața biroului 4 oameni pe care îi admir și de fiecare dată când am un blocaj, mă întreb cu ce idei ar veni echipa mea formată din: Steve Jobs, Massimo Vignelli, Dieter Rams și Jony Ive - designeri care au conturat lumea în care trăim.

Din păcate, echipa mea este pe jumătate în viață, însă puterea unor produse și idei care au rămas atât de adânc înrădăcinate în istoria modernă depășește orice limită materială și mă ajută să devin un designer mai bun pe zi ce trece.

Este foarte probabil ca niciun elogiu să nu fie suficient pentru maestrul Vignelli, însă vă invit să-i descoperiți munca și înțelepciunea:

Mai jos sunt și câteva înregistări cu Massimo.